Dit moet je weten als je een stopcontact gaat vervangen

Wil jij zelf een stopcontact vervangen? En ben je een ervaren klusser en/ of doe je dit liever zelf? Dan is het goed om van een aantal factoren op de hoogte te zijn. In dit artikel hebben wij de belangrijkste punten voor jou op een rijtje gezet die je moet weten als je een stopcontact gaat vervangen.

Een kleine disclaimer: als je twijfelt of je het goed doet laat het een elektricien of installateur doen. 

Haal de spanning eraf

De gouden regel is dat je allereerst de stroom eraf haalt. Het is belangrijk dat de spanning van het stopcontact is. Dit kan je doen door het elektra uit te schakelen in de groepenkast. Check ook voordat je aan de slag gaat dat ook echt de spanning eraf is. Dit kan je doen met een spanningszoeker. Is de spanning eraf? Dan kan je veilig aan de slag.

Kies een soort stopcontact

Het is ook goed om te kijken wat voor soort stopcontact je wilt hebben. Een inbouw stopcontact of toch een uitbouw? Een voordeel van een inbouw stopcontact is dat het weggewerkt is in de muur. Als je dit wilt moet je wel rekening houden dat je de inbouwdoos in de muur plaatst. Het is ook belangrijk dat de aansluitkabel en stroomdraden doorgetrokken zijn vanaf de groepenkast. Meestal vind je in huizen al punten waar stopcontacten zijn ingebouwd.

Is er geen inbouwdoos te vinden op de plek waar jij nu een stopcontact wilt? Dan zijn er twee opties. Optie 1: een opbouw stopcontact of optie 2: je laat een inbouw stopcontact plaatsen. Dit is een grote klus. De draden moeten aangelegd worden en je moet de inbouwdoos in de muur stucen. 

Weet welke kleur stroomdraad je nodig hebt

Het is essentieel dat je de betekenis van de kleuren van de draden weet. In het stopcontact heb je drie verschillende kleuren draad. Je hebt een bruine, een gele/ groene en een blauwe draad. De 3 draden komen uit de centraaldoos. Deze kunnen ook doorgetrokken zijn van een ander stopcontact.

  • Bruin: De bruine draad wordt ook wel de fasedraad genoemd en deze voert de stroom aan.
  • Blauw: De blauwe draad wordt ook wel nuldraad genoemd en deze voert altijd stroom af.
  • Groen/geel: Dit wordt ook wel de aardedraad genoemd. Dit zorgt ervoor dat jouw stopcontact kan aarden. De draad voert spanning af. De ontlading van deze draad kan overbelasting/kortsluiting voorkomen. Heb je geen gele/groene draad? Dan is het essentieel om deze aan te leggen. Dit is veel veiliger voor je woning.
  • Zwart: Kom je een zwarte draad tegen? De zwarte draad zorgt ervoor dat je kan schakelen. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken bij een lichtschakelaar, maar deze hoef je niet te gebruiken als je dit niet nodig hebt.

Als je met deze draden aan de slag gaat is het belangrijk dat de draden 10 cm uitsteken uit de inbouwdoos. Dit geeft je ruimte om mee te werken.

Hoe vervang je een stopcontact?

Nu je de belangrijkste punten weet van het aansluiten van een stopcontact is het tijd om het stopcontact aan te sluiten. Je weet dat je nu allereerst de stroom eraf moet halen. Als je dit hebt gedaan kan je veilig aan de slag gaan. Veel stopcontacten in het huis zijn afgedekt met een afdekplaatje. Dit kan je eraf schroeven met een kruiskopschroevendraaier. Als je dit gedaan hebt zie een sokkel. Een sokkel hangt aan de aansluitdraden. Ook deze moet je met de schroevendraaier eraf halen. Het is nu belangrijk dat je de juiste draden van je nieuwe stopcontact vastmaakt aan de draden die uit de muur komen. Klaar? Dan kan je het afdekplaatje weer vastmaken. Als alles goed is kan je er weer spanning op laten komen. Test dan je nieuwe stopcontact met de spanningzoeker. Controleer of de juiste hoeveelheid spanning erop staat.